PDA

Tam Sürüm Bilgini Göster : özdal Orhon

HÜZNÜN MAKAMI
12-16-2006, 01:35 AM
1. 1941-1986 - SİNELER AŞKINLA İNLER DİDELER MAHMUR OLUR (2:46)
2.1941-1986 - KALBİ SEVDA ZEDELER AH İLE DAİM İNLER (1:56)
3.1941-1986 - BİR GAMLI HAZANIN SEHERİNDE (1:45)
4.1941-1986 - İNCE BİR BULUT GİBİ SİYAH İPEK PEÇESİ (1:22)
5.1941-1986 - NEDEN GÜCENDİN SEN BANA (2:08)
6.1941-1986 - ZAMANI VAR Kİ HER BEZMİM ANARSIN (1:49)
7.1941-1986 - ŞEBABIM DURMADAN GEÇTİ BÜTÜN ÖMRÜM KARARDI (1:57)
8.1941-1986 - ÜMİTLERİM HEP KIRILDI (2:03)
9.1941-1986 -ŞU GÖGSÜM YIRTILIP BAKSAN DİKENLER AYNI GÜLDENDİR (3:00)
10.1941-1986 - GİTTİĞİN YERDE UNUTMA (2:19)
11.1941-1986 - SENDEN UZAK GÜNLERİM ZİNDAN OLUYOR (3:00)
12.1941-1986 - BEN GÖRMEDİM BÖYLE GÜZEL (1:38)
13.1941-1986 - HER AKŞAM (2:42)
14.1941-1986 - GİZLİ DERDİM KALBİMDEDİR ONU YALNIZ BEN BİLİRİM (3:38)
15.1941-1986 - BENİ SEV RUHUMU SAR (1:55)
16.1941-1986 - UFUKLARA YASLAMIŞ YORGUN DAĞLAR SIRAYLA (2:50)
17.1941-1986 - ARTIK BU SOLAN BAHÇEDE BÜLBÜLLERE YER YOK (3:09)
18.1941-1986 - SÜZDÜKÇE GÜZEL GÖZLERİNİ KALBİMİ YAKTIN (3:05)
19.1941-1986 - SULARDA KAYBOLURKEN HAYALLER BİRER BİRER (3:15)
20.1941-1986 - HÜLYAYA DALAR SONRA PERİŞAN UYANIRIM (2:46)
21.1941-1986 - GELDİ KUŞLARLA YEŞİL DALLARA YAZ (2:05)
22-SORMA BANA SÖYLEYEMEM KALBİMİN FERYADINI.mp3
23-NEDİR A SEVDİĞİM SÖYLE BU HALİN.mp3
24-ATEŞ GİBİ BİR NEHR AKIYORDU.mp3
25-GÖNLÜMLE HASBIHAL.mp3
26-BENİ HİCRANLARA TERK EYLEYEREK GİTTİ O YAR.mp3
27-BAKTIMDA HAZAN AKŞAMININ UFKUNA.mp3
28-HAFTALAR AYLAR VARKİ HASRETİNLE ÜZGÜNÜM.mp3

http://rapidshare.com/files/75446501/oeZDAL_ORHON_1941-1986.rar

Muhteşem olmuş. Fevkaladenin fevkında bir paylaşım. Teşekkür ederim.

Merhum Özdal Orhon bu gün için pek bilinmeyen bir sanatçı. Bilenler bilir tabi ki. Ben bilmeyenler için özet bir bilgi vermek istiyorum. Buyrun:

25 Aralık 1941'de İstanbul'da doğdu. Sesinin güzelliği ve musıkiye duyduğu ilgi daha ilkokul çaglarında dikkati çekti. Annesi Nigar Kale, udî Arsak Efendi'den ud dersleri almış musıkisever bir kadındı. Musıki merakının uyanmasında, annesinin de etkisi olduğu tahmin edilebilir. Genç kızlık soyadıyla Özdal Kale on bir yaşındayken, Radife Erten'in çalıştırdığı musıki topluluğuna girerek ilk ciddi musıki derslerini aldı. Ortaokulun son sınıfındayken, musıki hevesiyle öğrenimini yarıda bırakıp İstanbul Belediye Konservatuvarı'na girdi, ama yaşı henüz küçük olduğu için, yaşını üç yıl büyütmek zorunda kaldı; böylece, kağıt üzerinde on altı, gerçekte ise on üç yaşında konservatuvar eğitimine başladı. Bu başarıda, kendisini sınava hazırlayan, bugün İTÜ Türk Musıkisi Devlet Konservatuvarı solfej ve nazariyat öğretmeni Göksel Baykut'un büyük payı vardır.

Özdal Kale, beş yıllık konservatuvar eğitimi döneminde değerli musıki adamı ve hoca Şefik Gürmeriç'ten solfej ve nazariyat öğrendi, onun seçkin öğrencilerinden biri oldu. Gene aynı yıllarda konservatuvarda üslup ve teganni öğretmeni olan Münir Nurettin Selçuk'un da dikkatim çekti. Sanatçının hem klasik eserleri sevmesinde, hem de yenilikçi eserlere ilgi duyması ve icrada yeni söyleyişler aramasında Gürmeriç ile Selçuk'un büyük etkisi vardır. Sanatçı, konservatuvardan mezun olduktan sonra da, Münir Nurettin Selçuk'un özel konserlerinde uzun yıllar korist olarak çalıştığı gibi, zaman zaman solist olarak da görev almıştır.1959'da İstanbul Belediye Konservatuvarı Türk Musikisi Bölümü'nden "pekiyi" derece ile mezun oldu. 1960'da sınavla İstanbul Radyosu'na girdi, Ertesi yıl İstanbul Belediye Konservatuvan İcra Heyeti'ne de katıldı. Radyoda ve konservatuvarda solist ve topluluk elemanı olarak on üç yıl çalıştı.
1968'de değerli musikişinas, kemençeci Cüneyd Orhon ile evlendi. 1972'de oğlu Uğur dünyaya geldi. 1974'te esinin Ankara'daki TRT Müzik Dairesi Başkanlığı görevine getirilmesi dolayısıyla, konservatuvar icra heyetinden ayrılıp TRT kadrolannda yer aldı; bu dönemde hem Ankara, hem İstanbul radyolarında çalıştı, 1976'da Türk Musikisi Devlet Konservatuvan'na solfej ve nazariyat öğretmeni olarak davet edildi; sonradan İTÜ'ye bağlanan bu konservatuvar ile TRT'deki görevlerini ölümüne kadar sürdürdü. Özdal Orhon'u 27 Ağustos 1986'da, sanatının en olgun çağındayken kaybettik.

Özdal Orhon 1960 sonrasının en başarılı hanendelerinden biridir. Her şeyden önce, sesinin kişilikli bir tınısı vardı. Yumuşak tınılı, dimağı dinlendirici, pürüzsüz sesi Türk musikisine özgü o yumuşak çizgili ezgiler için çok uygun bir sesti. Okuduğu eserleri başarıyla yorumlardı. Okuyuşunda abartılı yorumlardan, gereksiz süslemelerden kaçınırdı; ama tabiî bir okuyuşla duygunun da hakkını verir, hiçbir zaman donuk ve soğuk bir üslupla okumazdı. Kulağı okşayan, güzel sesini dengeli bir yorumla kullanabilen Özdal Orhon, ezginin notalarım yuvarlamadan, her notanın, her musiki cümlesinin hakkını vererek seslendirirdi. Diksiyonunun çok düzgün oluşu ise, hemen farkedilebilen bir özelliğidir.

Özdal Orhon geniş bir repertuvara eğilmiş bir sanatçıydı. Osmanlı-Türk musikisi repertuvannın en seçkin örnekleri arasında yer alan klasik eserleri de, yirminci yüzyıl musikisinin taze tatlar getiren, yenilikçi yapıdaki güzel ömeklerini de konserlerinde ve radyo programlannda başarıyla seslendir-miştir. Okuyacağı eserleri titizlikle seçerdi. Okuduğu eserler arasında, daha önce hiç seslendirilmemiş olan birçok klasik ve çağdaş eser de vardır.

Bu yazıyı buradan (http://www.kalan.com/scripts/Dergi/Dergi.asp?t=3&yid=3382) aldım.

Sevgili rehgüzar,
Eğer uygun görürseniz, bu kısa hayat hikayesini ilk mesaja ekleyebiirsiniz. Belki böylece merhum Özdal Orhon'u bir kaç kişi daha kısa da olsa tanımış olur.

Teşekkür ederim.

AyTaN
12-16-2006, 03:16 AM
Eline sağlık kardeşim sağol................

Gönül Adamı
12-16-2006, 11:14 AM
Bunu da sıraya koydum tam arşivlik , çok teşekkürler , klasikler devam ederse sevinirim..

fazaltan
12-16-2006, 11:16 PM
Şarkıların Makam ve Bestekarlarını merak edenler için:

1-KÜRDÎLİHİCAZKÂR AĞIR AKSAK ŞARKI,SÎNELER AŞKINLA İNLER,MISIRLI İBRAHİM EFENDİ
2-KÜRDÎLİHİCAZKÂR AĞIR AKSAK ŞARKI,KALBİ SEVDÂ-ZEDELER ÂH İLE DÂİM İNLER.SELÂNİKLİ AHMED EFENDİ
3-KİRDÎLİCAZKÂR CURCUNA ŞARKI,BİR GAMLI HAZÂNIN SEHERİNDE ISRÂRA NE HÂCET YİNE BÜLBÜL.SUPHİ ZİYÂ ÖZBEKKAN
4-KÜRDÎLİHİCAZKÂR YÜRÜK SEMÂÎ ŞARKI,İNCE BİR BULUT GİBİ SİYÂH İPEK PEÇESİ.HÜSEYİN SÂDEDDİN AREL
5-HİCAZKÂR SEMÂÎ,NEDEN GÜCENDİN SEN BANA. MUHLİS SABAHADDİN
6-HÜZZAM AKSAK ŞARKI,ZAMÂNI VAR Kİ HER BEZMİM ANARSIN.KLARNET İBRÂHİM EFENDİ
7-HÜZZAM CURCUNA ŞARKI,ŞEBÂBIM DURMADAN GEÇTİ,BÜTÜN ÖMRÜM KARARDI.MUSTAFA SUNAR
8-HÜZZAM DÜYEK ŞARKI,ÜMİTLERİM HEP KIRLDI,YÂRİM ARTIK GELMEYECEK.YESÂRÎ ÂSIM ARSOY
9-HÜZZAM DÜYEK ŞARKI,ŞU GÖĞSÜM YIRTILIP BAKSAN DİKENLER AYNI GÜLDENDİR.CEVDET ÇAĞLA
10-KARCIĞAR AĞIR AKSAK ŞARKI,GİTTİĞİN YERDE UNUTMA,BİR GÜN OLSUN BENİ AN.MUSTAFA SUNAR
11-RAST DÜYEK ŞARKI,SENDEN UZAK GÜNLERİM ZANDAN OLUYOR.ALAADDİN YAVAŞÇA
12-NİŞÂBUREK RAKS AKSAĞI ŞARKI,BEN GÖRMEDİM BÖYLE GÜZEL.NÛRÎ HALÎL POYRAZ
13-UŞŞAK DÜYEK ŞARKI,HER AKŞAM MUHAKKAK TESÂDÜFÜMÜZ YOLUMUN ÜSTÜNDE YİNE SEN VARSIN.AHMET ÇAĞAN
14-UŞŞAK CURCUNA ŞARKI,GİZLİ DERDİM KALBİMDEDİR.NEBİLOĞLU İSMÂÎL HAKKI BEY
15-HİCAZ AKSAK ŞARKI,BENİ SEV,RÛHUMU SAR,KALBİME YASLAN.MISIRLI İBRÂHİM EFENDİ
16-HİCAZ NÎM SOFYAN ŞARKI, UFUKLARA YASLANMIŞ YORGUN DAĞLAR SIRAYLA.KAPTANZÂDE ALİ RIZA BEY
17-NİCAZ DÜYEK ŞARKI,ARTIK BU SOLAN BAHÇEDE BÜLBÜLLERE YER YOK.ALÂADDİN YAVAŞÇA
18-SABÂ CURCUNA ŞARKI,SÜZDÜKÇE GÜZEL GÖZLERİNİ KALBİMİ YAKTIN.CEVDET ÇAĞLA
19-ACEMKÜRDÎ NÎM SOFYAN ŞARKI,SULARDA KAYBOLURKEN HAYALLER BİRER BİRER.ALÂDDİN YAVAŞÇA
20-SULTÂNÎYEGÂH SEMÂÎ,HÜLYÂYA DALAR SONRA PERÎŞÂN UYANIRDIM.YESÂRÎ ÂSIM ARSOY
21-SULTÂNÎYEGÂH AKSAK ŞARKI,GELDİ KUŞLARLA YEŞİL DALLARA YAZ.ALÂADDİN YAVAŞÇA
22-NİHÂVEND MÜSEMMEN ŞARKI,SORMA BANA SÖYLEMEM KALBİMİN FERYÂDINI.NÛRÎ HALÎL POYRAZ
23-NİHÂVEND SEMÂÎ ŞARKI,NEDİR A SEVDİĞİM SÖYLE BU HÂLİN.LEM'Î ATLI
24-NİHÂVEND DÜYEK ŞARKI,ATEŞ GİBİ BİR NEHİR AKIYORDU.AHMED ÇAĞAN
25-NİHÂVEND CURCUNA ŞARKI,GÖNLÜMLE HASBİHÂL,VECDÎ SEYHUN
26-NİHÂVEND AKSAK ŞARKI,BENİ HİCRANLARA TERK EYLEYEREK GİTTİ O YAR .VECDÎ SEYHUN
27-NİHÂVEND SENGÎN SEMÂÎ,BAKTIM DA HAZÂN AKŞAMININ UFKUNA.VECDÎ SEYHUN
28-NİHÂVEND AKSAK ŞARKI,HAFTALAR,AYLAR VAR Kİ HASRETİNLE ÜZGÜNÜM.ŞEFİK GÜRMERİÇ

el_nino
02-04-2007, 05:58 PM
teşekkürler arkadaşım güzel bi paylaşım ... emeğine sağlık ....

besteozel
02-05-2007, 05:20 PM
Teşekkürler bunu da ekleyeceğim sağolun

muratcanguler
02-05-2007, 06:19 PM
ne diyelim, cok tesekkurler paylasimlarin icin. eline, yuregine saglik..

theROCKull
02-06-2007, 12:16 AM
Bunu da sıraya koydum tam arşivlik , çok teşekkürler , klasikler devam ederse sevinirim..

bilen bilir eywallah... saol ender bi paylaşım..

ahüseyin
02-06-2007, 11:14 AM
eyvallah sağolasın.....

HÜZNÜN MAKAMI
05-10-2007, 10:47 PM
Linkler yenilendi ii dinlemeler....

Fevkalade
05-10-2007, 11:17 PM
emegine saglik

AKSU_AKSU
05-11-2007, 11:52 AM
bu güzel paylaşım için tşkler elinize yüreğinize sağlık

sehbir
08-08-2007, 02:36 PM
Linkler yenilendi ii dinlemeler....

TEŞEKKÜRLER...

Özdal Orhon - 1941-1986

http://www.tulumba.com/mmTULUMBA/Images/MU970294MY827_500.jpg

Sineler Askinla Inler, Dideler Mahmur Olur
Kalbi Sevda Zedeler Ah Ile Daim Inler
Bir Gamli Hazanin Seherinde Israra Ne Hacet
Ince Bir Bulut Gibi Siyah Ipek Peçesi
Neden Gücendin Sen Bana
Zamani Varki Her Bezmin Anarsin
Sebabim Durmadan Geçti
Ümitlerim Hep Kirildi Yarim Artik Gelmeyecek
Su Gögsüm Yirtilip Baksan Dikenler Ayni Güldendir
Gittigin Yerde Unutma, Bir Gün Olsun Beni An
Senden Bana Yar Olmaz
Ben Görmedim Böyle Güzel
Her Aksam Muhakkak Tesadüfümüz Yolumun Üstünde Sen Varsin
Gizli Derdim Kalbimdedir Onu Yalniz Bilen Bilir
Beni Sev, Ruhumu Sar, Kalbime Yaslan, Beni Sev
Ufuklara Yaslanmis Yorgun Daglar Sirayla
Artik Bu Solan Bahçede Bülbüllere Yer Yok
Süzdükçe Güzel Gözlerini Kalbimi Yaktin
Sularda Kaybolurken Hayaller Birer Birer
Hülyaya Dalar Sonra Perisan Uyanirdim
Geldi Kuslarla Yesil Dallara Yaz
Sorma Bana Söylemem Kalbimin Feryadini
Nedir A Sevdigim Söyle Bu Halin
Ates Gibi Bir Nehr Akiyordu
Gönlümle Hasbihal
Beni Hicranlara Terk Eyleyerek Gitti O Yar
Baktim Da Hazan Aksamin Ufkunda
Haftalar Aylar Varki Hasretinle Üzgünüm

ÖZDAL ORHON 1 (http://primeupload.com/file/110569/--z-1.rar.html)
ÖZDAL ORHON 2 (http://primeupload.com/file/110535/--z2.rar.html)

arieslions
12-08-2007, 02:53 AM
link gitmiş kontrol edersen seviniriz adogu@tnn.net

ercomert
12-08-2007, 09:33 PM
Hocam eline ve emeğine sağlık. Yalnız Link ölü. İlgilenirsen sevinirim. Selamlar..

niggerstar
12-10-2007, 02:45 AM

Merhum Özdal Orhon bu gün için pek bilinmeyen bir sanatçı. Bilenler bilir tabi ki. Ben bilmeyenler için özet bir bilgi vermek istiyorum. Buyrun:

25 Aralık 1941'de İstanbul'da doğdu. Sesinin güzelliği ve musıkiye duyduğu ilgi daha ilkokul çaglarında dikkati çekti. Annesi Nigar Kale, udî Arsak Efendi'den ud dersleri almış musıkisever bir kadındı. Musıki merakının uyanmasında, annesinin de etkisi olduğu tahmin edilebilir. Genç kızlık soyadıyla Özdal Kale on bir yaşındayken, Radife Erten'in çalıştırdığı musıki topluluğuna girerek ilk ciddi musıki derslerini aldı. Ortaokulun son sınıfındayken, musıki hevesiyle öğrenimini yarıda bırakıp İstanbul Belediye Konservatuvarı'na girdi, ama yaşı henüz küçük olduğu için, yaşını üç yıl büyütmek zorunda kaldı; böylece, kağıt üzerinde on altı, gerçekte ise on üç yaşında konservatuvar eğitimine başladı. Bu başarıda, kendisini sınava hazırlayan, bugün İTÜ Türk Musıkisi Devlet Konservatuvarı solfej ve nazariyat öğretmeni Göksel Baykut'un büyük payı vardır.

Özdal Kale, beş yıllık konservatuvar eğitimi döneminde değerli musıki adamı ve hoca Şefik Gürmeriç'ten solfej ve nazariyat öğrendi, onun seçkin öğrencilerinden biri oldu. Gene aynı yıllarda konservatuvarda üslup ve teganni öğretmeni olan Münir Nurettin Selçuk'un da dikkatim çekti. Sanatçının hem klasik eserleri sevmesinde, hem de yenilikçi eserlere ilgi duyması ve icrada yeni söyleyişler aramasında Gürmeriç ile Selçuk'un büyük etkisi vardır. Sanatçı, konservatuvardan mezun olduktan sonra da, Münir Nurettin Selçuk'un özel konserlerinde uzun yıllar korist olarak çalıştığı gibi, zaman zaman solist olarak da görev almıştır.1959'da İstanbul Belediye Konservatuvarı Türk Musikisi Bölümü'nden "pekiyi" derece ile mezun oldu. 1960'da sınavla İstanbul Radyosu'na girdi, Ertesi yıl İstanbul Belediye Konservatuvan İcra Heyeti'ne de katıldı. Radyoda ve konservatuvarda solist ve topluluk elemanı olarak on üç yıl çalıştı.
1968'de değerli musikişinas, kemençeci Cüneyd Orhon ile evlendi. 1972'de oğlu Uğur dünyaya geldi. 1974'te esinin Ankara'daki TRT Müzik Dairesi Başkanlığı görevine getirilmesi dolayısıyla, konservatuvar icra heyetinden ayrılıp TRT kadrolannda yer aldı; bu dönemde hem Ankara, hem İstanbul radyolarında çalıştı, 1976'da Türk Musikisi Devlet Konservatuvan'na solfej ve nazariyat öğretmeni olarak davet edildi; sonradan İTÜ'ye bağlanan bu konservatuvar ile TRT'deki görevlerini ölümüne kadar sürdürdü. Özdal Orhon'u 27 Ağustos 1986'da, sanatının en olgun çağındayken kaybettik.

Özdal Orhon 1960 sonrasının en başarılı hanendelerinden biridir. Her şeyden önce, sesinin kişilikli bir tınısı vardı. Yumuşak tınılı, dimağı dinlendirici, pürüzsüz sesi Türk musikisine özgü o yumuşak çizgili ezgiler için çok uygun bir sesti. Okuduğu eserleri başarıyla yorumlardı. Okuyuşunda abartılı yorumlardan, gereksiz süslemelerden kaçınırdı; ama tabiî bir okuyuşla duygunun da hakkını verir, hiçbir zaman donuk ve soğuk bir üslupla okumazdı. Kulağı okşayan, güzel sesini dengeli bir yorumla kullanabilen Özdal Orhon, ezginin notalarım yuvarlamadan, her notanın, her musiki cümlesinin hakkını vererek seslendirirdi. Diksiyonunun çok düzgün oluşu ise, hemen farkedilebilen bir özelliğidir.

Özdal Orhon geniş bir repertuvara eğilmiş bir sanatçıydı. Osmanlı-Türk musikisi repertuvannın en seçkin örnekleri arasında yer alan klasik eserleri de, yirminci yüzyıl musikisinin taze tatlar getiren, yenilikçi yapıdaki güzel ömeklerini de konserlerinde ve radyo programlannda başarıyla seslendir-miştir. Okuyacağı eserleri titizlikle seçerdi. Okuduğu eserler arasında, daha önce hiç seslendirilmemiş olan birçok klasik ve çağdaş eser de vardır.

Bu yazıyı buradan (http://www.kalan.com/scripts/Dergi/Dergi.asp?t=3&yid=3382) aldım.

Sevgili rehgüzar,
Eğer uygun görürseniz, bu kısa hayat hikayesini ilk mesaja ekleyebiirsiniz. Belki böylece merhum Özdal Orhon'u bir kaç kişi daha kısa da olsa tanımış olur.

Teşekkür ederim.

HÜZNÜN MAKAMI
12-13-2007, 06:13 PM
Link yenilendi Güzel Günlerde Dinleyiniz....

HÜZNÜN MAKAMI
12-13-2007, 06:16 PM

Sevgili rehgüzar,

Teşekkür ederim.

Bu duyarlı davranışınız için ben teşekkür ederim ....

excelci
02-21-2008, 10:07 AM
teşekürler

Volkan Acar
02-21-2008, 02:17 PM
Eline sağlıkkk...

HÜZNÜN MAKAMI
02-21-2008, 11:10 PM
Güzel Günlerde Dinleyiniz...

nertann
08-14-2008, 04:22 PM
gerçekten çok nadir bulunabilecek bir çalışma. nereden ve nasıl buldun bilmiyorum, ama ellerin kolların dert görmesin dostum.

pabuc
10-08-2008, 01:07 AM
teşekkür ederim, hoş bir aLbüm..

ikarakas1960
10-08-2008, 05:30 AM
teşekkürler emeğinize sağlık gerçek bir klasik nostaljisi..

+ Gezegen +
10-08-2008, 01:54 PM
Süper Ve Bulunmaz Bir Arşiv Ellerine Sağlık Arkadaşım Teşekkürler ..............

mediteranne
11-01-2008, 04:54 AM
teşekkürler, ellerinize sağlık.

Gladyatortirtil
11-29-2008, 03:06 PM
Musikimizin nadir seslerinden ve çok büyük yorumcularından biri idi Özdal Orhan, Allah rahmet eylesin... Eşi büyük kemençe üstadı Cüneyt Orhon ile birlikte icralarında öyle anlar olur ki, Özdak Orhon' un sesi kemençe sesi gibi gelir insana... Ellerine sağlık rehgüzar...

vale7334
12-13-2008, 06:27 PM
:171: emeğinize sağlık uğraşılarınız için teşekkürler az doğrusu:)

nertann
01-20-2009, 02:34 PM
gerçekten ender bir paylaşım. çok çok sağol.

nuage
02-09-2009, 10:41 PM
sagol emegine saglik paylasim icin

tessekurler